Hyaluronsyra kräm

Numera finns det även krämer som innehåller Hyaluronsyra, de tillhör kategorin “föryngrande krämer” och har som syfte att tillföra de fuktgivande Hyaluronsyrorna som redan finns i kroppen.

Hur väl fungerar de här krämerna då?

Fett och vatten är huvudinnehållet i alla krämer, oavsett om de är klassade som “Anti-aging” eller inte. Oavsett om de kostar 500kr eller 50kr så är innehållet fortfarande till största del vatten och fett. Effekten av de olika innehållen så som mineraler, växtextrakt och liknande är omtvistad och det är otydligt om det finns några dokumenterade effekter som verkligen gör skillnad.


Faktan säger att bara för att huden innehåller ett visst ämne så betyder inte det automatiskt att den kan ta upp mer av samma ämne om det appliceras på huden i form av en kräm eller liknande. Dock så vet man att vitaminer kan tas upp utav huden.

Dock så har huden stora problem med att ta upp ämnen som Kollagen, detta eftersom molekylerna är alldeles för stora för att kunna absorberas av huden, så krämer som innehåller kollagen och liknande skall man försöka undvika, speciellt om de inte innehåller andra ämnen som man vet är nyttiga för hyn.

Detsamma gäller för Hyaluronsyra, molekylerna är för stora och kan inte tas upp utav huden, däremot så finns det en möjlighet att syrorna kan fylla ut de hålrum som skapar rynkor.

Men det är en tillfällig effekt som försvinner så snart man slutar använda krämen.

Vill man ha ett bra resultat och en mjukare och mer elastisk hy så rekommenderas istället behandlingar som Restylane Skinbooster.

Vill man förebygga en rynkig hy så rekommenderas man att inte sola överdrivet mycket och att inte röka.

 

Här kan du läsa mer om Hyaluronsyra.

Marie Lodén tror inte på krämer som påstås stimulera cellförnyelsen och öka hudens tjocklek.

- Jag har inte sett några bevis för att de fungerar. Om de skulle ha en djupare effekt på huden så skulle jag vara rädd för biverkningar, som knölighet och kanske cancer.